Tack alla sponsorer

Tack, tack och åter tack!!!

Vill på detta sätt tacka dom företag som varit med och hjälpt oss att genomföra årets utbytesprojekt. Ni ska veta att utan er hjälp så hade vi inte kunnat genomföra resan till Californien, så vi hoppas att ni förstår hur tacksamma vi är över dom bidrag som vi, även i år, fått av er.

Dom företag som hjälpt oss i år är i bokstavsordning:

Autocenter i Östersund AB

Berner & Co AB 

Berner & Co Tunga Fordon AB

Bilbolaget Nord AB

Bilbörsen i Östersund AB

Bilcenter Jämtland AB

Ivars Bil i Östersund AB

Jemtbil AB

Sandström & Ljungqvist Bil AB

Sport & Motor AB

Wist Last & Buss AB

Åter igen!! Tack så mycket!! Ni är ovärderliga!!

Ett varmt tack även till Mary Shanahan som låter oss lärare låna hennes hus när vi är där borta.

Några som vi inte heller får glömma är dom föräldrar som fått lov att lägga ner en hel del kraft för att detta ska fungera. - Tack ska ni ha!!!

Hälsningar

Lennart, Tommy, Andreas, Caroline och Erik



En reprisbild som togs inför Amerikanarnas hemresa. Från vänster
Caroline, Andreas, Alyssa, Tyler, Erik och Russel. 





En till

                                                                    100519

USA resa

 

Började med att flyga för första gången, men själva flygningen gick bra. Men resan dit var så jobbig, gick inte att sova en minut, var de längsta 12 timmarna jag har vart med om. Men jag ångrar inte en minut att jag sökte, det har vart en sådan upplevelse att få åka och träffa andra människor på andra sidan jorden. Och just USA, dit som jag alltid har velat åkt till.

 

När vi var där fick vi ha praktik i 2 veckor, istället för att vara på deras skola. Men det var bra tyckte jag för deras skola var inte alls rolig. Det var mer som våran grundskola, och inga raster och dålig lunch. Men praktiken var hur bra som helst, kanske den bästa praktiken jag har haft. Jätte trevliga och roliga personer som jobbar där. Jag fick ”lära” dom att plast laga lite, det var kul. Sen fick jag pinstripa massa saker åt Joe ”chefen” Black och hans fru och det var rolig att dom gilla min pinstripeing. Jag saknar alla dom, vill helt klart åka tillbaks och hälsa på dom.

 

På fritiden fick vi göra massa roliga saker som man inte alls kan göra här. En dag så bestämde vi oss bara att åka till ett ställe på berget där man brukar köra cross och så. Vi åkte med Ben heter han, han var till Sverige förra året. Och han har bara en vanlig Ford pickup (inge speciellt) men han vill kolla hur den klara terräng för han kanske skulle följa med mig och den familjen jag bodde med till öknen och köra riktig offroad i bergen. Så vi åkte där över stenar och vatten och det gick hur bra som helst förutom några små repor. Så han skulle följa med oss till öknen med hans bil.

 

När vi va i öknen så körde vi runt på massa olika vägar bara, i stekande sol. Och överallt var det grottor och gångar i bergen och såklart så skulle dom andra hålla på gå i dom och kolla vart dom ledde, vissa kunde leda oss till andra sidan vägen osv. Sen kom vi till en uttorkad sjö där folk brukar sladda runt och leka. Och där fick jag köra lite och det var hur kul som helst, som att köra på is typ fast utan halkan. Och Ben gjorde några för många ”dounats” så hans servostyrning gick sönder. Inte kul för han. Sen åkte vi och hem.

 

En helg var jag i Las Vegas! Det var som en dröm, helt otroligt häftigt var det. Det var verkligen något extra. Bodde på ett hotell med pool och grejer, sen på kvällen så gick vi på ”strippen” en lång gata som går genom hela Las Vegas med massa hotell och shower på. Vi tittade på ”the vulcano show” det var en vulkan som sprutade eld i takt med musik, sk*t häftigt. Sen skulle vi kolla på en pirat show och en fontän show men det blåste för mycket så dom kunde inte köra dom tyvärr. Annars så gjorde vi inge speciellt, men det var nog speciellt att bara vara där och se allt, alla hus, alla bilar och alla lampor. På dagarna var det strålande sol och blåsigt som tur var annars skulle man bli stekt.

 

Det här har vart min bästa semester någonsin, även om det inte var meningen att vara semester. Men det har vart så lärorikt och så roligt. Dom andra vet inte vad dom missa med den här resan, det var bara så kul. Och familjen jag bodde hos var hur bra som helst, kom bra överens med dom och dom vill att jag ska komma tillbaks så det var roligt. Och det bästa var att skolan betalade hela resan, så vi behövde bara ha fickpengar till shopping och så. Tack för allt cya! 





 

Erik


På hemmaplan

 

 

Tjena, kommigt tillbaka från usa som varit GRYYYMT !

Första natten var ganska tröttsam, somnade direkt när jag kom hem till the Norton's.

Nästa dag åkte vi till skolan och kollade runt lite på hur det såg ut osv fram till lunch. då åkte vi till Davis autobody, min och Eriks praktik plats dom kommande 2 veckorna.

Sen började vi praktisera dan efter på plåt och lack, ganska roligt faktiskt. speciellt med Steeeve, haha skönare gubbe får man leta efter :D

Gjorde några lackjobb och nästa vecka fick man börja pinstripa och airbrusha lite. fick även privat lektion av Lil' louie.
 
Första helgen så drog jag, Tyler, Brady och deras pappa till öknen (Salton sea) det var varmt och sköönt. Fick åka i en av hans farbror Kajs buggys, den var sinnesjuk. Fast har man pengar kan man tydligen äga såna leksaker.

Hela Tylers släkt är motorfreaks så alla hade leksaker.

Vi var där från fredag till söndag då vi åkte hem runt 2-3 tiden.

Resan var en liten upplevelse med, var ju typ 10000000 vindsnurror ute i öknen, aldrig sett så många.

När vi kom tillbaka till hans pappas hus så åt vi god mat och sen badade jacuzzi på hans bakgård.

Nästa dag så skjutsade han oss till Leslie (Tylers mamma) och hon körde oss upp till skolan, sen hämtade Tommy oss från skolan och skjutsade runt oss till praktik platserna, den dagliga rutinen.
 
Andra helgen följde jag med Leslie, Brady och Tyler till Leslies syster som bor i Huntington beach såååå skönt där borta. Åkte longboard utefter hela boardwalken och spana in lite volleyboll brudar, skönare dag. Sen så åkte vi tillbaka till deras hus och grillade lite burgers.

Sov över där från lördag till söndag då vi tog skatesen och cyklarna ner till stranden, gick i lite affärer osv. hahaha och Tyler började prata med en anti krig gubba som stog med peace skyltar, Tyler blev sur på han för att han aldrig svarade på Tylers fråga, han frågade vad en skylt stog för och gubben kallade Tyler för terrorist, hahaha det var sjukt roligt. Vi fick även åka i en coastguard båt, som var utrustad med brandsläckare osv, den var tuff. Åkte och kollade runt vid strandhusen som var för feta för att vara sant.

På måndagen innan vi åkte hem så gick vi heldag på skolan, det var roligt att se hur deras system fungerade, det var såå strikta regler på allting. Fast det var riktigt roligt.

På tisdagen så åkte vi till Venice Beach och Hollywood, fast först så tittade vi in på Coast Airbrush. En sån affär skulle inte sitta helt fel här i Östersund.

Så skulle vi äta lunch/middag... åkte in på IHOP, en pannkaks restaurang som sålde allt från svenska till amerikanska pannkakor. jag köpte fyra pannkakor som var mättande, men vafan, 150 kr för 4 pannkakor värt och testa men inte priset 150 KR!! och juicen gick på typ 30 kr.

Senare åkte vi till Venice beach och gick på boardwalken, ojojoj inte som jag hade tänkt mig.
 
Bara en massa uteliggare, knarkare och det var typ 100 affärer var tredje affär sålde samma saker haha, det kändes så typiskt turistgrejs. Så åkte vi till Hollywood och knäppte kort på dom kända kändisstjärnorna. Hollywood var coolt fast skylten var för lite haha, den är alltid så stor på bild men inte i verkligheten. kanske långt bort men det vi såg var inte mycket.

Såå nu har jag berättat vad jag har gjort i USA och vad jag tyckt, det har varit såå värt det att åka, ångrar inget.

Hare bra //Andreas


Hemma igen

                                                                  100518

 

 

Hej Hej, nu har det gått ett par dagar sen man kom hem från dom stora staterna, jetlagen sitter fortfarande i. Ganska omöjligt att sova om nätterna. Jag kan säga att jag har haft världens underbaraste upplevelse i mitt liv hittills, trodde aldrig att jag skulle få chansen att uppleva något så otroligt roligt och lärorikt. Jag har lärt mig tusen nya saker och sett saker som aldrig förr! Det absolut bästa jag har gjort i mitt liv, mina ögon har öppnats och jag har fått en bredare syn på livet. Jag har fått upplevt ett annat lands kultur och traditioner, fått varit med och tagit del av deras vardagsliv och arbetsliv. Man kan se på tv hur dom lever i USA, men det är ju en helt annan sak i verkliga livet. Dom lever på ett helt annat sätt och gör saker på annat sätt än vad vi i Sverige gör, därför är jag så otroligt glad att jag fick uppleva allt detta!

 

Min tid på Don's Auto var bland det roligaste jag gjorde, jag jämförde med min tidigare praktikplats på Autotjänst och totalt annourlunda var det, så intressant att få vara med och se hur det gick till på deras vis. Dom gödde upp mig ganska mycket också haha, jag fick prova nya maträtter varje dag vilket jag tyckte var oerhört snällt av dom. Så jag fick se deras matkultur också! Tiden på Twin Peaks Auto Service var hur rolig som helst den också, så mycket skratt och så mycket man fick lära sig. Fick veta hur man gör "Smog Test" (avgasprov), det var intressant för jag tyckte dom var oerhört duktiga och snabb. Tyvärr är inte min tekniska engelska på topp så jag frågade OFTA vad dom menade för sak när dom sa tillexempel, Rotors (bromsskivor). Så dom fick förklara var den satt och vad den gjorde innan jag hade en uppfattning av vad dom pratade om haha. Jag lärde dom endel svenska namn på saker men tror dom glömt det för jag valde ut dom svåraste orden.

 

Skolan var också en upplevelse, så kul att få se hur dom går i skola och vad dom gör på sina lektioner. Helt annorlunda, skulle aldrig ens kunna fantisera ihop hur deras skola var. Mycket roligt och lärorikt att se, jag tyckte dom hade en bra skola och eleverna fick lära sig mycket. Enda minuset som var var skolmaten, lite påsar med olika konstiga saker i, serverade i små papplådor. Men allt annat var så roligt att se, och roligt att träffa alla andra elever, dom var så snälla och pratglada. Om någon kom fram och pratade vart man jätteglad att dom ville veta vad man tyckte om landet och det var trevligt att dom kom fram och hejade bara sådär. STORT plus till alla trevliga elever och lärare jag stötte på. Jag tycker det är superkul att träffa nya människor och få höra vad dom tycker och tänker om saker och ting. Hemma hos familjen så hade jag det trevligt, dom var snlla och jag fick eget badrum, tjihoo mycket snällt haha ! Man kände sig riktigt som hemma, dom var så gästvänliga och välkommnande. Jag skulle kunna skriva många många rader till men detta får räcka, haha.

 

// Caroline


RSS 2.0